
- 2 kg ziemniaków
- ½ szklanki mąki pszennej (może być również mąka ryżowa biała)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 g mięsa drobno zmielonego (wołowe, wieprzowe lub drobiowe)
- 3 cebule
- 5-7 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- kminek (jeśli lubisz)
- 1,5 łyżki majeranku
- sól do smaku (do mięsa około ½ łyżeczki lub więcej)
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Układamy w sicie zawieszonym nad miską i przykrywamy folią, tak żeby nie ściemniały. Zależy nam na tym żeby odciekły z nadmiaru wody.
W tym czasie obieramy cebule, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni. W misce mieszamy cebulę z mielonym mięsem, obranymi i przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem, solą i 100 ml zimnej wody oraz majerankiem. Całość przez chwilę wyrabiamy.
Ziemniaki przekładamy z sita do oddzielnej miski, łączymy ze skrobią, która została na dnie miski po odciekaniu ziemniaków. Dodajemy mąkę, skrobię i jajka. Dokładnie mieszamy.
Smażymy na patelni, najlepiej o średnicy 28 cm średnicy, po 4 sztuki, ponieważ powinny być dosyć duże. Nakładamy warstwę ziemniaków w formie placków, na każdy z nich mięso w podobnej ilości i znowu porcję ziemniaków. Zmniejszamy gaz, placek ma się dobrze wysmażyć. Po 4-5 minutach odwracamy każdy na drugą stronę i smażymy ponownie. Potem znowu odwracamy na minutę i ponownie przewracamy. Smacznego!