
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek keczupu
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki chilli
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- kilka ząbków czosnku
Żeberka kroimy w paski, tak żeby na pasek przypadała 1 kostka, a następnie gotujemy ok. 20 min. W dużym pojemniku na żywność mieszamy miód, olej, keczup, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do pojemnika wrzucamy podgotowane żeberka i mieszamy z marynatą, pojemnik zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Żeberka wykładamy na ruszt a następnie polewamy z wierzchu marynatą. Następnie pieczemy je, tak żeby z każdej strony były przypieczone ze zrumienioną marynatą (po każdym odwróceniu polewamy z wierzchu). Podajemy z ulubioną sałatką a biorąc pod uwagę ostrość, również z chłodzącymi napojami. Smacznego!