
- 3 łyżki masła
- 2 polędwiczki wieprzowe, około 250g każda
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 szklanka rosołu z kurczaka (może być z kostki)
- 2/3 szklanki żurawin do mięsa lub dżemu żurawinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC.
Łyżkę masła rozgrzać na patelni (najlepiej takiej, którą możemy użyć również w piekarniku). Polędwiczki przyprawić solą i pieprzem, dobrze zrumienić ze wszystkich stron na maśle.
Wstawić patelnię do piekarnika i piec około 15-17 minut, aż polędwiczki będą upieczone.
W czasie gdy polędwiczki pieką się, rozpuścić na średnim ogniu na małej patelni pozostałe 2 łyżki masła, dodać cebulę, rozmaryn, smażyć ok. 3-5 minut. Dodać rosół, żurawiny, ocet i wymieszać aż żurawiny rozpuszczą się, czyli ok. 3 minut.
Gotowe polędwiczki zdjąć z patelni, trzymać w cieple, sos z pieczenia dodać do sosu żurawinowego i gotować aż sos zgęstnieje, ok. 6 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, polać sosem żurawinowym. Smacznego


Zakład Przetwórstwa Mięsnego GETMOR jest rodzinną firmą założoną przez Tadeusza i Grażynę Mroczkowskich w 1991 roku. Położona w malowniczej części Mazowsza, niegdyś niewielka, zaledwie kilkuosobowa firma stała się jednym z największych tego typu przedsiębiorstw w regionie.