Składniki:
- 70dag mięsa z udźca wołowego
- 4 łyżki musztardy z ziarnami
- 150ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy
- czubata łyżka świeżego rozmarynu
- 3/4 łyżeczki kolorowego pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Myjemy i osuszamy mięso, usuwamy nadmiar tłuszczu i błony. Z pozostałych składników sporządzamy marynatę, dokładnie mieszając wszystkie składniki (tak, aby oliwa nie oddzielała się od reszty). W naczyniu zalewamy mięso marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 12h. Odsączamy mięso, marynatę przelewamy do rondelka, musimy ją zagotować. Następnie mieszamy ją podgrzewaj na małym ogniu aż płyn się zredukuje.
Mięso układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy po 6 minut z każdej strony smarując marynatą. Po zdjęciu z rusztu zawijamy mięso w folię aluminiową, układamy z boku rusztu (nie nad żarem) i czekamy około 15 min. Następnie zdejmujemy mięso z rusztu, rozwijamy folię i kroimy udziec w poprzeczne plastry. Steki podajemy z marynatą i ulubionymi dodatkami. Smacznego!