21Paź, 20
Przepisy

Fasolowa z wędzonym boczkiem

Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Do dużego garnka wkładamy pokrojone na kawałki żeberka, wlewamy 2 i 1/2 litra wody, dodajemy odsączoną fasolę. Zagotowujemy, odszumowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia 70-80 minut. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do zupy. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy 15-20 minut.

02Paź, 20
Przepisy

Pyszne jesienne ragout z wołowiną, dynią i grzybami

Wołowinę kroimy w kostkę gulaszową i smażymy na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła do czasu, aż płyny odparują a mięso lekko się przyrumieni. Do brytfanki dorzucamy suszone grzybki i wlewamy około 0,75 litra bulionu. Dokładamy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty).

25Wrz, 20
Przepisy

Krupnik na wędzonce

Do garnka wkładamy boczek, gotujemy przez około 20 minut, następnie wyjmujemy. Do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, seler, listek i ziele angielskie.

28Sie, 20
Przepisy

CUKINIA FASZEROWANA CHILI CON CARNE

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Cukinie myjemy, osuszamy, kładziemy na desce i kroimy wzdłuż na 2 połówki. Z każdej wydrążamy łyżeczką miąższ tworząc wgłębienie. Wydrążony miąższ zostawiamy.

26Sie, 20
Przepisy

Wesołe Pulpeciki

Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodajemy starty 1 ząbek czosnku oraz 1 łyżkę masła, suszone oregano i paprykę w proszku, mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Zdejmujemy z patelni i mielimy razem z mięsem lub bardzo drobno siekamy na desce.

24Sie, 20
Przepisy

Chłopski kociołek z cukinią

Do szerokiego i dużego garnka z grubym dnem) wlewamy olej. Dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę ją dusimy.
Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i mieszając co chwilę smażymy na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut, aż cebula zeszkli się a boczek zacznie rumienić.

13Lip, 20
Przepisy

Filet z kurczaka nadziewany warzywami

Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut.

07Lip, 20
Przepisy

Domowy burger a’la GETMOR

Bułkę do burgera przekroić, ułożyć warstwami: sałatę, pomidora, cebulę, burgera, ogórka. Dowolność według smaku i upodobań. Świetnie pasuje do całości sos czosnkowy. Smacznego

do góry