Bardzo korzystnie wpływa na serce, obniża cholesterol, oczyszcza drogi oddechowe, zapobiega zatruciom pokarmowym, przyspiesza przemianę materii, spala kalorie i wyzwala endorfiny! To wszystko za sprawą bohaterki, która ma dzisiaj swoje święto, bo 3 lipca to Międzynarodowy Dzień Papryczki Chili. A my proponujemy przepis na grillowaną karkówkę z Chili.
- 1 kilogram karkówki
- 1 opakowanie przyprawy do grilla
- 1 sztuka papryczki chili
- 1 pęczek świeżej pietruszki, kolendry lub koperku (do wyboru, zgodnie z upodobaniami kulinarnymi)
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- 100 mililitrów oliwy z oliwek
Mięso myjemy, osuszamy a następnie kroimy w plastry o grubości 1 cm.
W miseczce mieszamy przyprawę do grilla, posiekaną papryczkę i wybraną zieleninę, ketchup oraz oliwę.
Gotową marynatą smarujemy każdy kawałek mięsa i całość zostawiamy na 20 minut w chłodnym miejscu. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Wszystkie sklepy na: www.getmor.pl/siec-sklepow