Czy wiesz, że:

W Europie wyrzuca się średnio ok. 179 kg żywności na osobę w skali roku. Szacuje się, że
w samej Polsce wynik ten wynosi aż 235 kg, gdzie do kosza najczęściej trafia 50 % kupionego pieczywa oraz 1/3 warzyw i wędlin.

Jak podaje Komisja Europejska 1,3 miliarda ton żywności, czyli jedna trzecia żywności na świecie nie jest spożywana. Ta żywność mogłaby wystarczyć na wyżywienie 3 bilionów ludzi rocznie, a to czterokrotnie więcej niż liczba ludzi głodujących na świecie.

Z badań przeprowadzonych przez Millward Brown SMG/KRC wynika, że w polskich gospodarstwach domowych marnuje się aż 50% ogółu kupowanego pieczywa, 33% warzyw, 33% wędlin, 29% ziemniaków 26% owoców, 14% jogurtów, 12% dań głównych i 11% serów.

Zachęcamy Was do efektywnego gospodarowania produktami i niemarnowania żywności poprzez zastosowanie kilku prostych zasad.

Aby uniknąć wyrzucania jedzenia, trzeba zacząć o tym myśleć już na etapie planowania. Warto  trzymać się zasady „4P” która obejmuje:

  • planowanie zakupów
  • przetwarzanie produktów
  • podzielenie się żywnością
  • i posegregowanie czyli oddzielanie bioodpadów od innych. 

Powinniśmy też sprawdzać daty ważności i stosować „lodówkową logistykę” wg zasady FIFO (first in-first out) – jeżeli coś zostało kupione wcześniej, powinno być wcześniej zjedzone.

Pamiętajmy też o miejscach w lodówce dla poszczególnych produktów. W dolnej części przechowujemy te o krótkiej trwałości, m.in. mięso.

Jeśli są produkty, którym kończy się termin przydatności  a nie planujesz go wykorzystać, po prostu włóż do zamrażalnika.

Pamiętajmy, że za marnotrawstwem żywności stoi także marnotrawstwo zasobów takich jak woda, energia, nakład pracy i pieniądze. Ma to ogromny wpływ na środowisko naturalne, ponieważ każdy z elementów procesu produkcyjnego wywiera jakiś wpływ środowiskowy. Dodatkowo odpady gnijące na składowiskach wytwarzają CO2, co ma negatywne przełożenie na zmiany klimatyczne.

Jesteśmy firmą, która ceni i szanuje naturę, zauważając zachodzące zmiany w świecie. Chronimy  środowisko naturalne, ponieważ czyste środowisko jest gwarantem zdrowej żywności

Będziemy pokazywali Państwu jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie jedzenia i tym samym wspólnie przyczynić się do tego żeby Ziemia była najlepszym miejscem do życia dla nas i następnych pokoleń.

Share
do góry