Forszmak – tradycyjne danie przygotowywane po świętach lub uroczystościach rodzinnych, także na weselach po północy i na poprawinach. Wykorzystuje się do niego pozostałe kawałki pieczeni, wędlin i kiełbas, które kroi się na paseczki. Dodaje się też kiszonego ogórka i koncentrat pomidorowy.
- 300 g wędlin, pieczonych mięs, pieczonego boczku, kiełbasy
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 3 i 1/2 szklanki bulionu np. drobiowego
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku
Na patelni partiami obsmażać pokrojone na paseczki wędliny, pieczone mięsa i obrane kiełbasy. Najpierw tłuste np. boczek, później chude, w razie potrzeby dodać oleju. Obsmażone mięsa przekładać do garnka.
Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przełożyć do garnka z mięsem. Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę w proszku.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone i dalej gotować przez ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek i wymieszać. Gotować przez 2 minuty doprawiając forszmak pieprzem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą.
Na patelni podgrzać masło, jak będzie skwierczało dodać mąkę i podsmażyć mieszając drewnianą łyżką, wlać kilka łyżek forszmaku, rozprowadzić z zasmażką i dodać do garnka. Wymieszać, chwilę pogotować aż forszmak trochę się zagęści. Podawać z pieczywem i natką pietruszki.