- 600 ml bulionu
- 20 g żelatyny
- szklanka wytrawnego białego wina
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- łyżka soku z cytryny
- 500 g kawałków różnych mięs: piersi kurczaka, indyka, chudej wieprzowiny, wędlinDo przygotowania tego dania możemy wykorzystać pozostałości ze świątecznego stołu. Do chłodnego bulionu wsypujemy żelatynę, aby napęczniała. Podgrzewamy bulion i do ciepłego dolewamy wino, wkładamy posiekaną natkę i rozdrobniony czosnek, pieprz i sól do smaku, sok z cytryny. W naczyniu układamy kawałki mięs i zalewamy przestudzonym bulionem. Najlepiej robić to warstwowo, czyli ułożyć część mięs, zalać częścią bulionu, odczekać, aż stężeje i tak powtarzać czynność, aż do wypełnienia naczynia. Następnie wkładamy galaretę na parę godzin do lodówki. Możemy każdy rodzaj mięsa inaczej pokroić, tak aby poza różnorodnością smaków mieć w tej przezroczystej galarecie różnorodność kształtów. Wędliny zwijamy w ruloniki, kurze piersi rozrywamy na nieregularne kawałki, a wieprzowinę kroimy w kostkę.
Idealne danie na święta i przyjęcia – w sam raz na sylwestra i Nowy Rok. Można je przechowywać w lodówce dla niespodziewanych gości nawet kilka dni.