Składniki:
- 4 dużej wielkości plastry polędwicy wieprzowej
- pieprz i sól
- polewa: po 4 łyżki klarownego miodu i soku z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- kawałek korzenia imbiru (2.5 cm)
- olej słonecznikowy (do posmarowania)
Przygotowanie:
Myjemy i osuszamy mięso. Przyprawiamy pokrojoną w plastry polędwicę solą i pieprzem. Odstawiamy na czas przygotowania polewy. W rondelku mieszamy sok z pomarańczy, miód, sherry, oliwę z oliwek oraz starty imbir i stale mieszając ostrożnie podgrzewamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Rozgrzewamy grill ogrodowy, smarujemy ruszt olejem
i grillujemy w wysokiej temperaturze plastry polędwicy z obu stron po 5 minut. Smarujemy mięso polewą i grillujemy jeszcze po 2-4 minuty z każdej strony często smarując je pozostałą polewą. Podajemy od razu na uprzednio ogrzanych talerzach, oczywiście z ulubionymi dodatkami. Smacznego!