Jak smaczne kąski z grilla to i dobry sos się przyda!

Jak smaczne kąski z grilla to i dobry sos się przyda! Każdy ma swój ulubiony smak, dlatego podajemy różnorodne przepisy tak żeby zaspokoić wszystkie kubeczki smakowe.

Sos czosnkowy
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku (w zależności jak ostry sos chcemy uzyskać)
  • pól łyżeczki cukru
  • sól oraz pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek

Jogurt i majonez dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i zioła. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Sos tatarski
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ogórki kiszone
  • Mały słoiczek grzybków marynowanych w occie – najlepiej podgrzybków
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz

Ogórki drobno kroimy. Grzybki odcedzamy z zalewy i również kroimy w drobną kostkę. Majonez, jogurt, chrzan, pokrojoną zieleninę oraz cukier dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojone grzybki i ogórki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Sos tzatziki
  • 300g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz- do smaku

Ogórka ścieramy na tarce o średnich oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na kilka minut, aż puści sok. Następnie odciskamy ogórka z wydzielonego soku i mieszamy z gęstym jogurtem, przeciśniętym czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Sos żurawinowo-ananasowy
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • puszka ananasów w zalewie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • sok z połowy cytryny

Odsączamy ananasa z zalewy, sok zostawiamy.  Owoce kroimy w kostkę. W rondlu o grubym dnie gotujemy połowę szklanki wody z sokiem od ananasów i cukrem. Dodajemy żurawinę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszając. Odstawiamy na 2 godziny. Ponownie należy zagotować, następnie dodajemy ananasy i razem gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. oprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem cayenne.

Dip porzeczkowy
  • słoik nisko słodzonego dżemu porzeczkowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki keczupu
  • pieprz (opcjonalnie)
  • siekana kolendra (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Możemy dodać pieprz i posiekaną kolendrę.

Sos musztardowo-miodowy
  • 1 objętość musztardy
  • 1 objętość miodu płynnego
  • 1 objętość przegotowanej wody
  • 1 objętość oliwy z oliwek

Składniki mieszamy w shakerze lub w słoiku, tak aby oliwa nie rozwarstwiała się od reszty składników. Jeżeli zajdzie taka potrzeba – dodajemy szczyptę soli.

Sos amerykański
  • 1 objętość keczupu
  • 2 objętości majonezu
  • drobno posiekany pomidor
  • drobno posiekany szczypiorek
  • drobno posiekany ogórek konserwowy

Mieszamy ketchup z majonezem i dodajemy posiekane składniki. Sos robimy z wyprzedzeniem, potrzebuje czasu na „przegryzienie” się.

Sos lazurowy
  • 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 50g sera lazur
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • tymianek

Rozgniatamy ser i miksujemy ze śmietaną. Dodajemy oliwy z oliwek i przyprawiamy do smaku.

Sos guacamole
  • 2 awokado
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • natka kolendry

Awokado miksujemy albo rozgniatamy widelcem, od razu dodając sok z limonki, żeby miąższ nie ściemniał. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę pomidor (bez pestek i skórki), posiekaną cebulę, papryczkę i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Share
do góry