Jak smaczne kąski z grilla to i dobry sos się przyda! Każdy ma swój ulubiony smak, dlatego podajemy różnorodne przepisy tak żeby zaspokoić wszystkie kubeczki smakowe.
Sos czosnkowy
- 150g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku (w zależności jak ostry sos chcemy uzyskać)
- pól łyżeczki cukru
- sól oraz pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
Jogurt i majonez dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i zioła. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sos tatarski
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 ogórki kiszone
- Mały słoiczek grzybków marynowanych w occie – najlepiej podgrzybków
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz
Ogórki drobno kroimy. Grzybki odcedzamy z zalewy i również kroimy w drobną kostkę. Majonez, jogurt, chrzan, pokrojoną zieleninę oraz cukier dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojone grzybki i ogórki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sos tzatziki
- 300g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 duży ogórek sałatkowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz- do smaku
Ogórka ścieramy na tarce o średnich oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na kilka minut, aż puści sok. Następnie odciskamy ogórka z wydzielonego soku i mieszamy z gęstym jogurtem, przeciśniętym czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Sos żurawinowo-ananasowy
- 10 dag suszonej żurawiny
- puszka ananasów w zalewie
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- szczypta pieprzu Cayenne
- sok z połowy cytryny
Odsączamy ananasa z zalewy, sok zostawiamy. Owoce kroimy w kostkę. W rondlu o grubym dnie gotujemy połowę szklanki wody z sokiem od ananasów i cukrem. Dodajemy żurawinę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszając. Odstawiamy na 2 godziny. Ponownie należy zagotować, następnie dodajemy ananasy i razem gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. oprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem cayenne.
Dip porzeczkowy
- słoik nisko słodzonego dżemu porzeczkowego
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki keczupu
- pieprz (opcjonalnie)
- siekana kolendra (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Możemy dodać pieprz i posiekaną kolendrę.
Sos musztardowo-miodowy
- 1 objętość musztardy
- 1 objętość miodu płynnego
- 1 objętość przegotowanej wody
- 1 objętość oliwy z oliwek
Składniki mieszamy w shakerze lub w słoiku, tak aby oliwa nie rozwarstwiała się od reszty składników. Jeżeli zajdzie taka potrzeba – dodajemy szczyptę soli.
Sos amerykański
- 1 objętość keczupu
- 2 objętości majonezu
- drobno posiekany pomidor
- drobno posiekany szczypiorek
- drobno posiekany ogórek konserwowy
Mieszamy ketchup z majonezem i dodajemy posiekane składniki. Sos robimy z wyprzedzeniem, potrzebuje czasu na „przegryzienie” się.
Sos lazurowy
- 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- 50g sera lazur
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
- tymianek
Rozgniatamy ser i miksujemy ze śmietaną. Dodajemy oliwy z oliwek i przyprawiamy do smaku.
Sos guacamole
- 2 awokado
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- 1 pomidor
- 1 cebula
- natka kolendry
Awokado miksujemy albo rozgniatamy widelcem, od razu dodając sok z limonki, żeby miąższ nie ściemniał. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę pomidor (bez pestek i skórki), posiekaną cebulę, papryczkę i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.