Karkówka grillowana piwem zakrapiana

Na większego grilla 

 Składniki:

  • 5kg karkówki
  • butelka ciemnego piwa
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 opakowanie ziela angielskiego
  • 1/2 opakowania liści laurowych
  • 1 główka czosnku
  • 5kg cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i drobno siekamy. W misce mieszamy piwo, warzywa, posiekany czosnek i cebulę oraz przyprawy. Do zalewy wkładamy mięso i odstawiamy na 24h do lodówki. Następnie odsączoną karkówkę układamy na ruszcie i grillujemy tak żeby zarumieniła się z obu stron. Kładziemy mięso na kawałku folii aluminiowej, obkładamy warzywami z marynaty i zawijamy. Pieczemy na ruszcie przez około pół godziny. Zdejmujemy, dzielimy na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Share
do góry