Na większego grilla
Składniki:
- 5kg karkówki
- butelka ciemnego piwa
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1 opakowanie ziela angielskiego
- 1/2 opakowania liści laurowych
- 1 główka czosnku
- 5kg cebuli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy i drobno siekamy. W misce mieszamy piwo, warzywa, posiekany czosnek i cebulę oraz przyprawy. Do zalewy wkładamy mięso i odstawiamy na 24h do lodówki. Następnie odsączoną karkówkę układamy na ruszcie i grillujemy tak żeby zarumieniła się z obu stron. Kładziemy mięso na kawałku folii aluminiowej, obkładamy warzywami z marynaty i zawijamy. Pieczemy na ruszcie przez około pół godziny. Zdejmujemy, dzielimy na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.