Może być na przykład z nadzieniem mięsno-warzywnym, to dla zwolenników smaków wytrawnych.
Ciasto:
- 3 żółtka z jajek L
- 100 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej sprawdzą się mączyste, tj odmiany BC lub C)
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka 2 lub 3%
- ok 350 g mąki pszennej (+/- 50 g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu 10%
Farsz:
- 250 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka lub mieszane, np. wieprzowo – drobiowe)
- 1 duża czerwona cebula
- pół dużej czerwonej papryki
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli (jak wolicie łagodne można pominąć, ale pamiętajcie, że ciasto jest niedoprawione więc farsz powinien mieć bardziej wyrazisty smak)
- mniej więcej 1/3 pęczka szczypiorku lub dymki (tylko zielona część)
- ok 50 g startego na tarce żółtego sera (np. tylżycki, gouda ale może być i mozzarella)
- 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1,2 łyżeczki mielonej kurkumy (można pominąć)
+ ok 800 g smalcu lub ok 1 litr oleju do smażenia oraz sos czosnkowy lub tatarski
Składniki na ok 14 pączków
Czas: 45 minut + ok 60 minut na wyrastanie i ok.15 minut na smażenie
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania rozczynu: 25 g drożdży wykrusz do miski, dodaj 50 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, zamieszaj, przykryj z wierzchu czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 15 minut.
W tym czasie zabierz się za farsz:
Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, co jakiś czas mieszając aż się zeszkli.
Do cebuli dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy. Smaż dopóki mięso nie będzie gotowe (czyli nie surowe).
Dodaj drobno pokrojoną paprykę, szczypiorek/dymkę, zamieszaj i zdejmij z ognia. Gdy farsz przestygnie wymieszaj go z serem.
Wracamy do ciasta:
Do podrośniętego zaczynu dodaj przesianą mąkę (na razie połowę), żółtka, resztę letniego mleka, sól, starty na tarce ziemniak, spirytus/ocet i zagnieć ciasto, stopniowo dodając resztę mąki. Gdy uda się zagnieść w trochę lepką kulę, dodaj olej, zagnieć jeszcze raz, przełóż do miski, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na ok 20 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie, gdy ciasto zwiększy swoją objętość ugnieć je w dłoniach i rozwałkuj na grubość ok 0,5 -1 cm.
W naczyniu żaroodpornym rozgrzej tłuszcz dodając do niego już na początku spirytus.
Za pomocą foremki lub szklanki wykrój krążki ciasta. Na jedną połówkę nałóż farsz, następnie zlep z drugą połówką, gdy w 3/4 pączek będzie stworzony, z góry dołóż jeszcze trochę farszu i zlep całkowicie formując kulkę.
Każdy z pączków przed smażeniem odstaw na ok. 5 minut, żeby dodatkowo podrosły.
Smaż w gorącym tłuszczu przez ok 2 minuty z każdej strony, aż będą jasno brązowe. Pączki wkładaj do oleju umieszczając je na łyżce cedzakowej. Nie pochlapiesz się a pączek łagodnie uniesie się na powierzchni nie odbijając od dna.
Gotowe odsącz na ręczniku papierowym, podawaj gorące z ulubionym sosem (bardzo pasuje czosnkowy na jogurcie vel majonezie lub tatarski). Smacznego