Polędwica ze szparagami
  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 70 g masła klarowanego
  • 200 ml śmietany lub mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • sól i pieprz kolorowy do smaku
  • 1 lub 2 pęczki szparagów
  • 2 dymki z zieloną częścią
  • kilka łodyżek koperku lub natki pietruszki
  • 1 łyżka kaparów

W misce mieszamy przyprawy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy pokrojone w plastry i lekko „rozmasowane” polędwiczki wieprzowe. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią
i odstawiamy co najmniej na kwadrans. Można także wstawić na całą noc do lodówki, wtedy mięso będzie jeszcze bardziej smaczne
i soczyste.

Na patelni rozpuszczamy masła i dodajmy olej. Wkładamy posolone
i posypane przyprawami polędwiczki.

W trakcie smażenia polewamy polędwiczki wyciekającym sosem na bazie soków z mięsa i masła. Przykrywamy lekko uchyloną pokrywką tak żeby nadmiar pary mógł wylecieć a mięso miało odpowiednia temperaturę. Zostawiamy na około 10 min. na małym ogniu. Cały czas polewamy masłem. Po 10 minutach przekładam polędwiczki na drugą stronę, wkładam szparagi, kapary, posiekaną dymkę i smażymy kolejne 10 min.

Pod koniec często sprawdzamy smak mięsa.

Przed podaniem mieszamy mleko kokosowe lub śmietanę ze zgniecionym w prasce czosnkiem. Wlewamy do mięsa aby dodać im aromatu.

Podajemy w towarzystwie pieczonych młodych ziemniaków. Smacznego!

Share
do góry