
Potrzebujemy:
- 300 gram pokrojonej w kostkę wołowiny (po najlepszą, tylko i wyłącznie od sprawdzonych, lokalnych dostawców zapraszamy do sklepów #GETMOR)
- 5 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- opcjonalnie szczypta bazylii tajskiej (może być w proszku)
- 100 g makaronu ryżowego/ udon
- 1/3 cukinii
- cebula dymka (zielona część)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Imbir i czosnek siekamy, papryczkę chilli kroimy w plasterki, dodajemy do wołowiny. Całość zalewamy sosem sojowym i mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny do zamarynowania. Cukinię trzemy na tarce w cienkie plasterki. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Na rozgrzany olej w woku dodajemy mięso z marynatą. Smażymy na dość dużym ogniu ciągle mieszając, przez około 5-7 minut. W razie potrzeby zmniejszamy ogień. Pod koniec smażenia dodajemy cukinię. Mieszamy. Po zdjęciu z gazu dobrze jest wymieszać całość z makaronem na woku, tak aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Możemy jeszcze raz podgrzać na bardzo małym ogniu. Dekorujemy pokrojoną cebulką dymką (zielona część). Smacznego!
Zakład Przetwórstwa Mięsnego GETMOR jest rodzinną firmą założoną przez Tadeusza i Grażynę Mroczkowskich w 1991 roku. Położona w malowniczej części Mazowsza, niegdyś niewielka, zaledwie kilkuosobowa firma stała się jednym z największych tego typu przedsiębiorstw w regionie.