Potrzebujemy:
- 300 gram pokrojonej w kostkę wołowiny (po najlepszą, tylko i wyłącznie od sprawdzonych, lokalnych dostawców zapraszamy do sklepów #GETMOR)
- 5 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- opcjonalnie szczypta bazylii tajskiej (może być w proszku)
- 100 g makaronu ryżowego/ udon
- 1/3 cukinii
- cebula dymka (zielona część)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Imbir i czosnek siekamy, papryczkę chilli kroimy w plasterki, dodajemy do wołowiny. Całość zalewamy sosem sojowym i mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny do zamarynowania. Cukinię trzemy na tarce w cienkie plasterki. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Na rozgrzany olej w woku dodajemy mięso z marynatą. Smażymy na dość dużym ogniu ciągle mieszając, przez około 5-7 minut. W razie potrzeby zmniejszamy ogień. Pod koniec smażenia dodajemy cukinię. Mieszamy. Po zdjęciu z gazu dobrze jest wymieszać całość z makaronem na woku, tak aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Możemy jeszcze raz podgrzać na bardzo małym ogniu. Dekorujemy pokrojoną cebulką dymką (zielona część). Smacznego!