Potrzebujemy:
- 500 g kości lub żeberek wędzonych (lub 250 g boczku wędzonego)
- 2 litry bulionu
- 500 ml żuru – zakwasu (gotowego, z butelki)
- 200 ml gęstej śmietany homogenizowanej 18%
- 1 łyżka suszonego majeranku
- Ząbek czosnku i/lub płaską łyżkę chrzanu (ale niekoniecznie)
- 350 g wiejskiej kiełbasy
- Sól i pieprz do smaku
W garnku należy zagotować bulion z dodatkiem wędzonki, następnie przykrywamy i gotujemy go na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Dodajemy żurek z butelki (wcześniej potrząsnąć butelką w celu wymieszania zawartości) oraz śmietanę, majeranek, wyciśnięty czosnek i/lub łyżkę chrzanu. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz dla podkręcenia smaku dodajemy obraną z osłonki i pokrojoną w krążki kiełbasę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.