Pyszny żurek błyskawica

Potrzebujemy:

  • 500 g kości lub żeberek wędzonych (lub 250 g boczku wędzonego)
  • 2 litry bulionu
  • 500 ml żuru – zakwasu (gotowego, z butelki)
  • 200 ml gęstej śmietany homogenizowanej 18%
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • Ząbek czosnku i/lub płaską łyżkę chrzanu (ale niekoniecznie)
  • 350 g wiejskiej kiełbasy
  • Sól i pieprz do smaku

W garnku należy zagotować bulion z dodatkiem wędzonki, następnie przykrywamy i gotujemy go na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Dodajemy żurek z butelki (wcześniej potrząsnąć butelką w celu wymieszania zawartości) oraz śmietanę, majeranek, wyciśnięty czosnek i/lub łyżkę chrzanu. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz dla podkręcenia smaku dodajemy obraną z osłonki i pokrojoną w krążki kiełbasę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Share
do góry