Potrzebujemy:
- 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 100 g brązowego cukru
- 1 pomarańcza
- 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 100 g galaretki porzeczkowej lub dżemu
- 100 g tartego chrzanu
- 1 cytryna do smaku
- sól
- pieprz
Żurawinę wkładamy do niedużego garnka. Zasypujemy cukrem, dodajemy startą skórkę
z pomarańczy i wyciśnięty sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez około 7-10 minut aż owoce zmiękną, a całość lekko zgęstnieje.
Do żurawiny dodajemy czerwone wino i doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy
z ognia. Studzimy. Do przestudzonego sosu żurawinowego dodajemy galaretkę z porzeczek
i starty chrzan. Miksujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem
z cytryny, jeśli okaże się niewystarczająco kwaskowaty. I gotowe!