Sos cumberland

Potrzebujemy:

  • 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 pomarańcza
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 100 g galaretki porzeczkowej lub dżemu
  • 100 g tartego chrzanu
  • 1 cytryna do smaku
  • sól
  • pieprz

Żurawinę wkładamy do niedużego garnka. Zasypujemy cukrem, dodajemy startą skórkę
z pomarańczy i wyciśnięty sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez około 7-10 minut aż owoce zmiękną, a całość lekko zgęstnieje.

Do żurawiny dodajemy czerwone wino i doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy
z ognia. Studzimy. Do przestudzonego sosu żurawinowego dodajemy galaretkę z porzeczek
i starty chrzan. Miksujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem
z cytryny, jeśli okaże się niewystarczająco kwaskowaty. I gotowe!

Share
do góry