Wielkanocne galaretki inne niż wszystkie

Potrzebujemy do przygotowania 10 porcji:

  • 10 jajek
  • 5 pałek z kurczaka
  • 3 małe marchewki
  • 3 cm pora
  • 1/4 małego selera
  • pietruszka
  • mała cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • żelatyna
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ostrym nożem odcinamy wąską część jajka. Wylewamy zawartość skorupki do pojemnika jajko możemy wykorzystać do przygotowania jajecznicy, omleta, itp. Tak przygotowane skorupki dokładnie myjemy, następnie gotujemy przez 10-15 sekund. Wyjmujemy i studzimy.

Pałki z kurczaka zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Doprawiamy solą, pieprzem oraz liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.

Wyjmujemy mięso i marchewkę. Odcedzamy bulion i dodajemy do gorącego płynu 3 łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy.

Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę. Mięso obieramy i dzielimy na małe kawałki.
Przygotowane skorupki jajka układamy w pojemniki lub do zwykłej wytłoczki.

Napełniamy skorupki jajka. Po kolei nakładamy: 3-4 plasterki marchewki, kilka ziaren groszku, kilka ziaren kukurydzy, 3-4 kawałki mięsa i znów kilka ziaren groszku, kilka ziaren kukurydzy i na końcu plastry lub kostkę marchewki.

Małą łyżeczką delikatnie wlewamy przygotowany płyn do wypełnionych skorupek.

Odstawiamy galaretę na 8-10 godzin do lodówki. Delikatnie obierz przygotowaną galaretę, w taki sposób jak robisz to z gotowanymi jajkami. Danie idealne na efektowną, wiosenno-świąteczną przystawkę. Podawaj z octem, cytryną lub łagodnym sosem chrzanowym, tak jak lubisz Ty i Twoi goście.

Share
do góry