Potrzebujemy do przygotowania 10 porcji:
- 10 jajek
- 5 pałek z kurczaka
- 3 małe marchewki
- 3 cm pora
- 1/4 małego selera
- pietruszka
- mała cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- żelatyna
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem odcinamy wąską część jajka. Wylewamy zawartość skorupki do pojemnika jajko możemy wykorzystać do przygotowania jajecznicy, omleta, itp. Tak przygotowane skorupki dokładnie myjemy, następnie gotujemy przez 10-15 sekund. Wyjmujemy i studzimy.
Pałki z kurczaka zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Doprawiamy solą, pieprzem oraz liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
Wyjmujemy mięso i marchewkę. Odcedzamy bulion i dodajemy do gorącego płynu 3 łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy.
Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę. Mięso obieramy i dzielimy na małe kawałki.
Przygotowane skorupki jajka układamy w pojemniki lub do zwykłej wytłoczki.
Napełniamy skorupki jajka. Po kolei nakładamy: 3-4 plasterki marchewki, kilka ziaren groszku, kilka ziaren kukurydzy, 3-4 kawałki mięsa i znów kilka ziaren groszku, kilka ziaren kukurydzy i na końcu plastry lub kostkę marchewki.
Małą łyżeczką delikatnie wlewamy przygotowany płyn do wypełnionych skorupek.
Odstawiamy galaretę na 8-10 godzin do lodówki. Delikatnie obierz przygotowaną galaretę, w taki sposób jak robisz to z gotowanymi jajkami. Danie idealne na efektowną, wiosenno-świąteczną przystawkę. Podawaj z octem, cytryną lub łagodnym sosem chrzanowym, tak jak lubisz Ty i Twoi goście.