- 600 g karkówki lub schabu wieprzowego
- 1 duża cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- 1/2 ananasa obranego i pokrojonego w kostkę
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- przyprawa curry (do smaku)
- 1/4 łyżeczki posiekanego imbiru
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
Wieprzowinę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oleju. Podsmażamy na małym ogniu cebulę, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę.
Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy aż ze wszystkich stron będzie złociste (warto zrobić to dwoma partiami, żeby mięso ładnie się przysmażyło).
Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, paprykę, pomidory i doprawiamy obficie przyprawą curry. Dusimy do momentu, gdy mięso stanie się miękkie (około 45 powinno wystarczyć). 5 minut przed końcem duszenia dorzucamy imbir.
Doprawiamy do smaku curry, solą i pieprzem jeśli to konieczne.
Wieprzowinę dekorujemy listkami pietruszki i podajemy z ryżem.