Szybka i pyszna wieprzowina w sosie curry
  • 600 g karkówki lub schabu wieprzowego
  • 1 duża cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 1/2 ananasa obranego i pokrojonego w kostkę
  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • przyprawa curry (do smaku)
  • 1/4 łyżeczki posiekanego imbiru
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

Wieprzowinę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oleju. Podsmażamy na małym ogniu cebulę, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę.

Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy aż ze wszystkich stron będzie  złociste (warto zrobić to dwoma partiami, żeby mięso ładnie się przysmażyło).

Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, paprykę, pomidory i doprawiamy obficie przyprawą curry. Dusimy do momentu, gdy mięso stanie się miękkie (około 45 powinno wystarczyć). 5 minut przed końcem duszenia dorzucamy imbir.

Doprawiamy do smaku curry, solą i pieprzem jeśli to konieczne.

Wieprzowinę dekorujemy listkami pietruszki i podajemy z ryżem.

Share
do góry