Pyszny schab faszerowany pieczarkami? Koniecznie, tym bardziej, że teraz w sklepach #GETMOR mamy na niego specjalną cenę! Zapraszamy!
- 3-4 plastry schabu bez kości
- 1 cebulkę
- 300g pieczarek
- Odrobina śmietany 18% (1-2 łyżki)
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona
- olej rzepakowy do smażenia
- masło do smażenia
Cebulkę kroimy w półksiężyce podsmażamy do miękkości na maśle – dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy w ten sposób, aż do momentu, gdy cały płyn odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy odrobinę śmietany.
Schab rozbijamy na bardzo cienkie duże plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron.
Na plastrze schabu układamy porcję farszu (dość dużą, ale taką, która pozwoli swobodnie zwinąć roladkę), zawijamy boki do wewnątrz i turlamy rulonik – można sobie pomóc zamykając rulonik za pomocą wykałaczki.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni – kładąc ruloniki najpierw tak, aby koniec mięsa był na dole – wówczas ładnie zespolimy zamknięcie. Czas smażenia powinien wynosić około 10 minut – tak aby mieć pewność, że mięso będzie w środku dobrze wysmażone.
Jeśli wybieramy opcję podania roladek na ciepło na obiad – możemy dodatkowo przygotować ulubiony sos.
Jeśli chcemy jeść roladki na zimno – wstawmy je do lodówki na kilka godzin, aby zyskały zwartą strukturę ułatwiającą krojenie. Smacznego!
Inspiracja z chiliplate