Witold Choiński, prezes ZPM, podkreślił, że konsumenci często pytają jak rozpoznać dobre mięso w sklepie. Dlatego wraz z prof. Wierzbicką, ekspertką Związku Polskie Mięso –  przedstawili 3 czynniki pomocne w ocenie jakości mięsa.

Jednym z nich jest wodochłonność. Jeśli w opakowaniu jednostkowym widać znaczny wyciek to mięso to jest nie najlepszej jakości, jak stwierdził Choiński. Powinno być ono wilgotne, z niewielkim naturalnym wyciekiem, którego nie należy się obawiać.

Drugim czynnikiem jest barwa mięsa. Powinna być intensywna, różowo- czerwona. Jeśli mięso jest blade to pochodzi z bardzo intensywnego chowu lub występuje wada PSE, jak informowała prof. Wierzbicka.

Trzecim czynnikiem jest zawartość tłuszczu śródmięśniowego. Zawartość tłuszczu śródmięśniowego na poziomie 0,8 do 2,5 proc. daje gwarancję odpowiedniej kruchości i smaku.

GETMOR sprzedaje polskie mięso bez nastrzyku, pozyskiwane wyłącznie od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Zapraszamy do współpracy i do naszych firmowych sklepów.

Więcej informacji na: https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/dobre-mieso-w-sklepie-jak-je-rozpoznac,197358.html

Share
do góry