Potrzebujemy:
- żeberka wieprzowe 40 dkg
- marchewka 2 sztuki
- wędzony boczek lub wędzone kości 20 dkg
- seler ¼ lub ½ w zależności jak duży
- pietruszka 1 sztuka
- kiszona kapusta 30 dkg
- ziemniaki 30 dkg
- cebula 2 sztuki
- kminek ½ łyżeczki
- majeranek 1 łyżka
- 2 ząbki czosnku
- mąka pszenna 2 łyżki
- masło 3 łyżki
- pieprz czarny ziarnisty 5 sztuk
- ziele angielskie 3 sztuki
- liść laurowy 2 sztuki
Żeberka kroimy w porcje, np po dwie kostki. Myjemy i czyścimy z niepotrzebnych kawałków tłuszczu. Wkładamy do garnka, dodajemy wędzony boczek lub kości i zalewamy litrem zimnej wody, możemy dodać jej trochę więcej.
Następnie doprowadzamy do wrzenia, zbieramy powstałą pianę, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki). Dodajemy również przyprawy: czosnek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu.
Przez około 60 minut na wolnym ogniu gotujemy wywar. Po tym czasie dodajemy odciśniętą, posiekaną kapustę i gotujemy przez kolejne 20 minut. Do gotującej się zupy dodajemy zasmażkę przygotowaną z mąki i cebuli, dokładnie mieszając żeby została ładnie rozprowadzona.
Zupę doprawiamy majerankiem, kminkiem a jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkową porcją soli i czarnego pieprzu.