Aromatyczny kapuśniak na wędzonej kostce

Potrzebujemy:

  • żeberka wieprzowe 40 dkg
  • marchewka 2 sztuki
  • wędzony boczek lub wędzone kości 20 dkg
  • seler ¼ lub ½ w zależności jak duży
  • pietruszka 1 sztuka
  • kiszona kapusta 30 dkg
  • ziemniaki 30 dkg
  • cebula 2 sztuki
  • kminek ½ łyżeczki
  • majeranek 1 łyżka
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • masło 3 łyżki
  • pieprz czarny ziarnisty 5 sztuk
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • liść laurowy 2 sztuki

Żeberka kroimy w porcje, np po dwie kostki. Myjemy i czyścimy z niepotrzebnych kawałków tłuszczu. Wkładamy do garnka, dodajemy wędzony boczek lub kości i zalewamy litrem zimnej wody, możemy dodać jej trochę więcej.

Następnie doprowadzamy do wrzenia, zbieramy powstałą pianę, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki). Dodajemy również przyprawy: czosnek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu.

Przez około 60 minut na wolnym ogniu gotujemy wywar. Po tym czasie dodajemy odciśniętą, posiekaną kapustę i gotujemy przez kolejne 20 minut. Do gotującej się zupy dodajemy zasmażkę przygotowaną z mąki i cebuli, dokładnie mieszając żeby została ładnie rozprowadzona.

Zupę doprawiamy majerankiem, kminkiem a jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkową porcją soli i czarnego pieprzu.

Share
do góry