BAJECZNE W SMAKU PLACKI Z MIĘSEM
  • 2 kg ziemniaków
  • ½ szklanki mąki pszennej (może być również mąka ryżowa biała)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 600 g mięsa drobno zmielonego (wołowe, wieprzowe lub drobiowe)
  • 3 cebule
  • 5-7 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • kminek (jeśli lubisz)
  • 1,5 łyżki majeranku
  • sól do smaku (do mięsa około ½ łyżeczki lub więcej)
  • olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Układamy w sicie zawieszonym nad miską i przykrywamy folią, tak żeby nie ściemniały. Zależy nam na tym żeby odciekły z nadmiaru wody.

W tym czasie obieramy cebule, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni. W misce mieszamy cebulę z mielonym mięsem, obranymi i przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem, solą i 100 ml zimnej wody oraz majerankiem. Całość przez chwilę wyrabiamy.

Ziemniaki przekładamy z sita do oddzielnej miski, łączymy ze skrobią, która została na dnie miski po odciekaniu ziemniaków. Dodajemy mąkę, skrobię i jajka. Dokładnie mieszamy.

Smażymy na patelni, najlepiej o średnicy 28 cm średnicy, po 4 sztuki, ponieważ powinny być dosyć duże. Nakładamy warstwę ziemniaków w formie placków, na każdy z nich mięso w podobnej ilości i znowu porcję ziemniaków. Zmniejszamy gaz, placek ma się dobrze wysmażyć. Po 4-5 minutach odwracamy każdy na drugą stronę i smażymy ponownie. Potem znowu odwracamy na minutę i ponownie przewracamy. Smacznego!

Share
do góry