Dla 4 osób potrzebujemy:
- 800 g białej kiełbasy parzonej
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, majeranku i rozmarynu
- ⅓ łyżeczki tymianku
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- około 3/4 szklanki wody
- sól
W miseczce mieszamy ze sobą olej, sok z cytryny zioła oraz pieprz. Kiełbasę lekko nacinamy od góry i lekko solimy. Żaroodporne naczynie smarujemy częścią marynaty. Układamy obok siebie pętka kiełbasy i wierzch kiełbasy smarujemy resztą marynaty. Cebulę kroimy w piórka. Kładziemy na wierzchu. Czosnek częściowo układamy w łupinkach, częściowo obieramy, wtykamy między kiełbasę. Podlewamy około 3/4 szklanki wody (kiełbasa ma być lekko podlana).
Następnie pieczemy kiełbasę przez około 45-55 minut w temperaturze 190°C, aż wyraźnie się zarumieni. Podczas pieczenia lekko podlewamy kiełbasę wodą. Upieczoną białą kiełbasę podajemy na ciepło lub zimno, w towarzystwie ulubionych dodatków.