Biała kiełbasa poleca się na świąteczny stół

Dla 4 osób potrzebujemy:

  • 800 g białej kiełbasy parzonej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, majeranku i rozmarynu
  • ⅓ łyżeczki tymianku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • około 3/4 szklanki wody
  • sól

W miseczce mieszamy ze sobą olej, sok z cytryny zioła oraz pieprz. Kiełbasę lekko nacinamy od góry i lekko solimy. Żaroodporne naczynie smarujemy częścią marynaty. Układamy obok siebie pętka kiełbasy i wierzch kiełbasy smarujemy  resztą marynaty. Cebulę kroimy w piórka. Kładziemy na wierzchu. Czosnek częściowo układamy w łupinkach, częściowo obieramy, wtykamy między kiełbasę. Podlewamy około 3/4 szklanki wody (kiełbasa ma być lekko podlana).

Następnie pieczemy kiełbasę przez około 45-55 minut w temperaturze 190°C, aż wyraźnie się zarumieni. Podczas pieczenia lekko podlewamy kiełbasę wodą. Upieczoną białą kiełbasę podajemy na ciepło lub zimno, w towarzystwie ulubionych dodatków.

Share
do góry