Bugaj czyli pyszna babka ziemniaczana
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • 200 g wędzonego boczku, gotowy i pięknie pokrojony w kostkę kupisz w #GETMOR
  • 2 jaja
  • sól, pieprz

Ziemniaki należy umyć, obrać i drobno zetrzeć. Odcedzamy nadmiar wody. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni.

Boczek pokrojony w kostkę dodajemy do cebuli. Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajka, następnie cebulę z boczkiem. Mieszamy masę ziemniaczaną z majerankiem, solą i pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy. Pieczemy 1-1,5 godziny (w zależności od ziemniaków) w temperaturze 180 st. C. Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

do góry