- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 300 g parzonego boczku
- 800 g kiełbasy (np. wiejskiej)
- 1000 ml bulionu
- 6 ziemniaków
- 4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 czerwone papryki
- 2 cukinie (ok. 600 g)
- ok. 2 szklanek przecieru pomidorowego (passaty)
Do szerokiego i dużego garnka z grubym dnem) wlewamy olej. Dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę ją dusimy.
Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i mieszając co chwilę smażymy na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut, aż cebula zeszkli się a boczek zacznie rumienić.
Dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, wymieszać i chwilę razem podsmażać.
Dodajemy pokrojoną w większą kostkę cukinię oraz pokrojoną na większe paski paprykę.
Doprawiamy majerankiem, papryką oraz pieprzem cayenne. Mieszamy i chwilę razem smażymy.
Dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę (w razie potrzeby można ją obrać).
Zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy przez ok. 10 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Wlewamy przecier, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty.