CUKINIA FASZEROWANA CHILI CON CARNE
  • 2 cukinie, każda po ok. 440 g
  • sól, pieprz, 2 łyżki oliwy
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce oregano, papryki i kminu rzymskiego oraz szczypta chili
  • 1/2 szklanki czarnej ewentualnie czerwonej fasoli
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 1 świeży pomidor)
  • 150 g tartej mozzarelli
  • do posypania: pokrojona 1/2 pomidora i 1/4 cebuli + świeża kolendra (ew. koper lub natka pietruszki

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Cukinie myjemy, osuszamy, kładziemy na desce i kroimy wzdłuż na 2 połówki. Z każdej wydrążamy łyżeczką miąższ tworząc wgłębienie. Wydrążony miąższ zostawiamy. Cukinie układamy rozcięciem do góry w naczyniu do zapiekania lub na blaszce. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy łyżką oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz: na większą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i chwilę dusimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy posiekany wydrążony wcześniej miąższ z cukinii i smażymy co chwilę mieszając, przez ok. 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wkładamy mielone mięso i rozgniatając je drewnianą łyżką smażymy przez ok. 7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz resztą przypraw i mieszamy. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, odcedzoną i przepłukaną fasolkę oraz pomidory (z puszki krojone lub świeży, obrany, pokrojony i pozbawiony nasion). Smażymy mieszając przez ok. 5 minut. Wykładamy na podpieczoną cukinię i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Posypujemy serem i pieczemy przez 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekanym pomidorem z cebulą oraz świeżą kolendrą lub inną zieleniną.

do góry