
Składniki:
- 3 l bulionu
- 500 g tartej marchewki
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 1 cebula, drobno pokrojonej w kostkę
- 500 g innych warzyw – ziemniaków, pora (tylko jasna część), groszku, itp.
- 500 g mini pulpecików z mielonego mięsa doprawionych oregano i bazylią
- 1 szklanka śmietanki
Kroimy warzywa. Cebulę szklimy na maśle/ margarynie. Dodajemy marchew i pozostałe warzywa. Delikatnie smażymy a właściwie dusimy przez mniej więcej 10 minut. Warzywa powinny się „pocić” a nie smażyć. Chodzi o wydobycie skoncentrowanego smaku i aromatu. Zalewamy bulionem i gotujemy maksymalnie przez 10 minut. Po ugotowaniu miksujemy zupę blenderem do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. Wlewamy śmietankę i doprowadzamy do zagotowania. Do zupy dodajemy wcześniej usmażone lub upieczone klopsiki. Podawaj ze świeżo posiekaną zieleniną. Smacznego!