Delikatna warzywna zupa krem z mini klopsikami

Składniki:

  • 3 l bulionu
  • 500 g tartej marchewki
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1 cebula, drobno pokrojonej w kostkę
  • 500 g innych warzyw – ziemniaków, pora (tylko jasna część), groszku, itp.
  • 500 g mini pulpecików z mielonego mięsa doprawionych oregano i bazylią
  • 1 szklanka śmietanki

Kroimy warzywa. Cebulę szklimy na maśle/ margarynie. Dodajemy marchew i pozostałe warzywa. Delikatnie smażymy a właściwie dusimy przez mniej więcej 10 minut. Warzywa powinny się „pocić” a nie smażyć. Chodzi o wydobycie skoncentrowanego smaku i aromatu. Zalewamy  bulionem i gotujemy maksymalnie przez 10 minut. Po ugotowaniu miksujemy zupę blenderem do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. Wlewamy śmietankę i doprowadzamy do zagotowania. Do zupy dodajemy wcześniej usmażone lub upieczone klopsiki. Podawaj ze świeżo posiekaną zieleniną. Smacznego!

Share
do góry