Domowy burger z grillowaną wołowiną

Składniki:

  • 1kg chudej wołowiny (zawsze świeżą i najlepszej jakości znajdziecie w sklepach #GETMOR)
  • 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla
  • 1 ząbek czosnku pokrojony na kawałki
  • 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 3 – 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki, układamy na desce, posypujemy solą, pieprzem, mieszanką przypraw, czosnkiem, skórką z cytryny i natką pietruszki. Następnie mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach / w sklepach #GETMOR nasze Ekspedientki chętnie zrobią to za Ciebie J. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtko i delikatnie mieszamy. Formujemy płaskie, okrągłe kotlety biorąc na każdy po około 150 – 200g mięsa. Pieczemy na rozgrzanym grillu przez około 5-7 minut, aż mięso zmieni kolor prawie do połowy burgera. Przewracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 1,5-2 minuty. Podawaj w przekrojonej na pół i opieczonej na ruszcie bułce, oczywiście z ulubionymi dodatkami i sosem. Smacznego!

Share
do góry