- 250 g białej fasoli
- 500 g żeberek wieprzowych
- 250 g wędzonego boczku, polecamy ten prosto z wędzarni
- dostępny w #GETMOR w każdy czwartek
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 3 ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- cebula
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 3-4 ziemniaki
- łyżka majeranku
Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Do dużego garnka wkładamy pokrojone na kawałki żeberka, wlewamy 2 i 1/2 litra wody, dodajemy odsączoną fasolę. Zagotowujemy, odszumowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia 70-80 minut. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do zupy. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy 15-20 minut. Boczek kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i mieszając, smażymy ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą, wypłukując patelnię częścią wywaru. Zupę posypujemy pieprzem, dodajemy gałązki tymianku i w razie potrzeby solimy. Gotujemy 10 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do zupy. Gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy majeranek. Smacznego!