Grillowane kiełbaski z mozarellą i boczkiem

Grillować można różnego rodzaju kiełbaski, dlatego do tego przepisu na przekąski do grilla możesz wybrać swoją ulubioną! Najlepiej, by nie była zbyt gruba. Zazwyczaj wybieram cienkie białe kiełbaski, ale mogą to być także parówki z dużą zawartością mięsa (idealnie sprawdzą się nasze luksusowe).

Składniki:

  • Cienkie białe kiełbaski lub parówki
  • Mozzarella
  • Plasterki boczku
  • Świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Kiełbaski przecinamy wzdłuż, tak by utworzyły kieszonkę. Wkładamy do nich pokrojoną w słupki mozzarellę i posypujemy świeżą, posiekana bazylią. Każdą kiełbaskę owijamy ciasno plasterkiem boczku i spinamy za pomocą wykałaczek do koreczków tak, aby nie wypłynęło z nich nadzienie.

Kiełbaski ułożone na tacce układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy je z każdej strony po około 5 minut. W obracaniu i zdejmowaniu kiełbasek z grilla będą przydatne szczypce do grillowania. Gotowe kiełbaski podawajemy z chrupiącymi grzankami lub opieczoną bułką do hot-dogów.

Share
do góry