Do przygotowania szaszłyków przekładanych mięsem i warzywami możesz wykorzystać mięso drobiowe, wieprzowe lub wołowe. Czerwone mięso przygotowuje się dłużej, dlatego warto grillować je na oddzielnych wykałaczkach, a nie razem z warzywami. Jeśli chcesz w miarę szybko przygotować szaszłyki, wybierz mięso drobiowe.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Czerwona papryka
- Żółta papryka
- Czerwona cebula
- Cukinia
Marynata:
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Zanim zabierzemy się za krojenie i nadziewanie składników na drewniane patyczki, musimy najpierw namoczyć wykałaczki w wodzie przez około godzinę. Jeśli używamy stalowych szpilek do szaszłyków, nie będzie takiej potrzeby.
Kroimy pierś z kurczaka na niewielkie kawałki. Robimy marynatę z kilku łyżek oliwy z oliwek i soku z cytryny. Przyprawiamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zanurzamy w niej pokrojone mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Papryki, cukinię i cebulę kroimy na równe kawałki, tak aby wszystko równomiernie się grillowało. Nadziewamy warzywa i mięso naprzemiennie na specjalne szpilki lub patyczki. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy warzywa odrobiną oliwy z oliwek. Grillujemy szaszłyki na ruszcie do grilla, aż do momentu, w którym mięso będzie gotowe, czyli około 15 minut. Co jakiś czas obracamy szaszłyki, żeby z każdej strony były dobrze przypieczone.