Grillowane szaszłyki

Do przygotowania szaszłyków przekładanych mięsem i warzywami możesz wykorzystać mięso drobiowe, wieprzowe lub wołowe. Czerwone mięso przygotowuje się dłużej, dlatego warto grillować je na oddzielnych wykałaczkach, a nie razem z warzywami. Jeśli chcesz w miarę szybko przygotować szaszłyki, wybierz mięso drobiowe.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • Czerwona papryka
  • Żółta papryka
  • Czerwona cebula
  • Cukinia

Marynata:

  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zanim zabierzemy się za krojenie i nadziewanie składników na drewniane patyczki, musimy najpierw namoczyć wykałaczki w wodzie przez około godzinę. Jeśli używamy stalowych szpilek do szaszłyków, nie będzie takiej potrzeby.

Kroimy pierś z kurczaka na niewielkie kawałki. Robimy marynatę z kilku łyżek oliwy z oliwek i soku z cytryny. Przyprawiamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zanurzamy w niej pokrojone mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Papryki, cukinię i cebulę kroimy na równe kawałki, tak aby wszystko równomiernie się grillowało. Nadziewamy warzywa i mięso naprzemiennie na specjalne szpilki lub patyczki. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy warzywa odrobiną oliwy z oliwek. Grillujemy szaszłyki na ruszcie do grilla, aż do momentu, w którym mięso będzie gotowe, czyli około 15 minut. Co jakiś czas obracamy szaszłyki, żeby z każdej strony były dobrze przypieczone.

Share
do góry