Intrygujące ciastko z mięsem

Składniki:

  • 2 kg obranych ziemniaków
  • 800 g mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g masła
  • sól, pieprz + ulubione przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie miażdżymy je na purée z solą, pieprzem i odrobiną masła.

Potem na rozgrzanym oleju na patelni smażymy mięso mielone i doprawiamy je solą, pieprzem, a potem dodajemy pokrojoną w drobne plasterki cebulę.

W dalszej kolejności wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę smarujemy tłuszczem po bokach i na spód wykładamy warstwę ziemniaczanego purée, którą przekładamy warstwą mięsa mielonego i znów pokrywamy je ziemniaczaną masą.

Następnie wierzch nakłuwamy z kilku stron widelcem lub nożem i smarujemy 2 łyżkami śmietany i wkładamy na 50 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st.

Na koniec kawałek mięsnego tortu wykładamy po ostudzeniu na talerz i podajemy naszym bliskim. Smacznego!

do góry