Składniki:
- 2 kg obranych ziemniaków
- 800 g mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- 2 łyżki śmietany
- 50 g masła
- sól, pieprz + ulubione przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie miażdżymy je na purée z solą, pieprzem i odrobiną masła.
Potem na rozgrzanym oleju na patelni smażymy mięso mielone i doprawiamy je solą, pieprzem, a potem dodajemy pokrojoną w drobne plasterki cebulę.
W dalszej kolejności wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę smarujemy tłuszczem po bokach i na spód wykładamy warstwę ziemniaczanego purée, którą przekładamy warstwą mięsa mielonego i znów pokrywamy je ziemniaczaną masą.
Następnie wierzch nakłuwamy z kilku stron widelcem lub nożem i smarujemy 2 łyżkami śmietany i wkładamy na 50 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st.
Na koniec kawałek mięsnego tortu wykładamy po ostudzeniu na talerz i podajemy naszym bliskim. Smacznego!