Karkówka grillowana w jogurcie marynowana

Składniki:

  • 80 dkg karkówki bez kości
  • 40 dkg jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Myjemy i osuszamy mięso, dzielimy je na steki i lekko rozbijamy. Przyprawiamy karkówkę wyciśniętym czosnkiem, curry, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy startą skórką. Układamy mięso w naczyniu, zalewamy jogurtem, odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy mięso z marynaty i układamy na ruszcie. Grillujemy do momentu aż się zarumieni, przez około 10 minut z każdej strony. Karkówkę z grilla możemy podać z grillowanymi warzywami, pieczywem oraz sosem.

Share
do góry