Zaczynamy od zakupu bardzo świeżego mięsa w sprawdzonym miejscu, polecamy sklepy GETMOR, najlepiej gdyby to była polędwica wołowa. Do klasycznego tatara nie dodajemy zbyt wielu przypraw żeby nie zagłuszyć smaku mięsa wysokiej jakości. W zupełności wystarczą takie przyprawy jak sól, pieprz czy papryka.
Przydatna wskazówka: warzywa i dodatki należy pokroić bardzo drobno, do mięsa można też dodać oliwę lub odrobinę wody. Można w trakcie przygotowania i mieszania dodać również cebulkę, odrobinę musztardy i część korniszonów oraz natkę pietruszki – nadamy wyrazistości smaku.
Ogólnie do tatara pasują takie dodatki:
- oliwa z oliwek
- kapary
- korniszony
- grzyby marynowane
- natka pietruszki
- majonez
- przyprawa maggi
- ostry sos (np.Tabasco) lub siekana papryka
- sardynki z puszki
- niewielkie filety anchois;
- musztarda Dijon
- kieliszek sherry
- sok z cytryny
- zielone oliwki
Klasyka gatunku befsztyka tatarskiego
Potrzebujemy:
- 500 g zmielonej polędwicy wołowej
- 3 żółtka
- 2 posiekane korniszony (opcjonalnie grzyby marynowane)
- 2 bardzo drobno posiekane cebule
- odrobina soli i pieprzu
- oliwa
- ½ pęczka natki pietruszki
- musztarda
Mięso mieszamy z posiekaną cebulą (zostawiamy trochę do dekoracji) oraz 3 żółtkami. Dodajemy oliwę z oliwek, większość posiekanych korniszonów, kilka posiekanych grzybków marynowanych i odrobinę ostrej musztardy. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy na elegancki półmisek, wygładzamy powierzchnię tatara, a na jej środku robimy niewielkie wgłębienie. Delikatnie wlewamy w nie żółtko. Dookoła posypujemy pozostałą cebulką i korniszonami oraz dekorujemy według uznania.