Klasyka gatunku czyli tatar wołowy, ale również nietypowy

Zaczynamy od zakupu bardzo świeżego mięsa w sprawdzonym miejscu, polecamy sklepy GETMOR, najlepiej gdyby to była polędwica wołowa. Do klasycznego tatara nie dodajemy zbyt wielu przypraw żeby nie zagłuszyć smaku mięsa wysokiej jakości. W zupełności wystarczą takie przyprawy jak sól, pieprz czy papryka.

Przydatna wskazówka: warzywa i dodatki należy pokroić bardzo drobno, do mięsa można też dodać oliwę lub odrobinę wody. Można w trakcie przygotowania i mieszania dodać również cebulkę, odrobinę musztardy i część korniszonów oraz natkę pietruszki – nadamy wyrazistości smaku.

Ogólnie do tatara pasują takie dodatki:

  • oliwa z oliwek
  • kapary
  • korniszony
  • grzyby marynowane
  • natka pietruszki
  • majonez
  • przyprawa maggi
  • ostry sos (np.Tabasco) lub siekana papryka
  • sardynki z puszki
  • niewielkie filety anchois;
  • musztarda Dijon
  • kieliszek sherry
  • sok z cytryny
  • zielone oliwki

Klasyka gatunku befsztyka tatarskiego

Potrzebujemy:

  • 500 g zmielonej polędwicy wołowej
  • 3 żółtka
  • 2 posiekane korniszony (opcjonalnie grzyby marynowane)
  • 2 bardzo drobno posiekane cebule
  • odrobina soli i pieprzu
  • oliwa
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • musztarda

Mięso mieszamy z posiekaną cebulą (zostawiamy trochę do dekoracji) oraz 3 żółtkami. Dodajemy oliwę z oliwek, większość posiekanych korniszonów, kilka posiekanych grzybków marynowanych i odrobinę ostrej musztardy. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy na elegancki półmisek, wygładzamy powierzchnię tatara, a na jej środku robimy niewielkie wgłębienie. Delikatnie wlewamy w nie żółtko. Dookoła posypujemy pozostałą cebulką i korniszonami oraz dekorujemy według uznania.

Share
do góry