Do ciasta potrzebujemy:
- 1kg ziemniaków
- 30 dag mąki pszennej
- 1 duże jajko
Do farszu potrzebujemy:
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- Pieprz, sól, majeranek
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Przygotowujemy farsz. Kroimy cebulę i podsmażamy na patelni. Do surowego mięsa dodajemy przyprawy. Mieszamy i dodajemy do cebuli. Smażymy około 10 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajmy jajko i bułkę tartą. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajka. Zagniatamy ciasto z którego formujemy wałek i dzielimy go na małe porcje. Z każdego kawałka robimy placuszek, do środka nakładamy farsz, zlepiamy i formujemy dowolny kształt. Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok 3 minut od wypłynięcia. Podajemy polane stopioną słoniną ze skwarkami lub podsmażoną cebulką.