Knedle z mięsem

Do ciasta potrzebujemy:

  • 1kg ziemniaków
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 duże jajko

Do farszu potrzebujemy:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Pieprz, sól, majeranek

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Przygotowujemy farsz. Kroimy cebulę i podsmażamy na patelni. Do surowego mięsa dodajemy przyprawy. Mieszamy i dodajemy do cebuli. Smażymy około 10 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajmy jajko i bułkę tartą. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajka. Zagniatamy ciasto z którego formujemy wałek i dzielimy go na małe porcje. Z każdego kawałka robimy placuszek, do środka nakładamy farsz, zlepiamy i formujemy dowolny kształt. Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok 3 minut od wypłynięcia. Podajemy polane stopioną słoniną ze skwarkami lub podsmażoną cebulką.

Share
do góry