Kofta czyli pyszne greckie szaszłyki
  • 500 g mięsa mielonego – polecam użycie 250 g z indyka i 250 g wieprzowego – szaszłyki będą lżejsze i lepsze w smaku
  • mała czerwona cebula
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • patyki do szaszłyków

Cebulę, czosnek, natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekane warzywa, bułkę tartą i jajko, doprawiamy i mieszamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się. Z gotowej masy formujemy podłużne, ale cienkie kotlety, które nabijamy na patyki do szaszłyków. Mięso dociskamy, tak by nie odpadało, a było dobrze „przyklejone”. Szaszłyki wkładamy na tackę do grilla i pieczemy z obu stron – około 20-30 minut. Podajemy z sosem tzatziki. Smacznego! Przepis na różne sosy do potraw z grilla znajdą Państwo na https://getmor.pl/jak-smaczne-kaski-z-grilla-to-i-dobry-sos-sie-przyda/

Share
do góry