Kotleciki z resztek wędlin
  • 30 dag dowolnej wędliny (szynka, żywiecka, mortadela, cienka
  • kiełbasa- co kto ma w lodówce)
  • 2,5 kiszonego ogórka
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • olej do smażenia

Wszystkie gatunki wędlin (może też być jeden gatunek-nie ma to znaczenia) pokroić w malutką kostkę, przełożyć do miski. Cebulę obrać i drobniutko posiekać i dodać do wędliny. Ogórka zetrzeć na dużych oczkach, w dłoniach odcisnąć nadmiar soku i dodać ogórka do miski. W osobnej miseczce roztrzepać jajka i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Dodać bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeśli masa nie będzie “kleić” się, dodać 2 łyżki śmietany. Można doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. Masę na kotlety wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Olej rozgrzać na patelni, w dłoniach robić kotleciki i kłaść na patelnię. Smażyć z obu stron na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi dodatkami.

do góry