Krupnik na wędzonce
  • 20 dag wędzonego boczku
  • duża marchewka
  • duży korzeń pietruszki
  • mały seler
  • 20 dag pieczarek
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2  czubate łyżki kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz czarny
  • natka pietruszki lub koper

Do garnka wkładamy boczek, gotujemy przez około 20 minut, następnie wyjmujemy. Do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, seler, listek i ziele angielskie. Czekamy aż się zagotuje, wtedy wsypujemy kaszę, ziemniaki, dodajemy pieprz i sól do smaku. Całość gotujemy do miękkości, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość jeszcze przez chwilę gotujemy i na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koper.

Share
do góry