Pieczony schab ze śliwkami

Potrzebujemy:

  • 1 kg schabu
  • 300 g suszonych śliwek
  • olej roślinny lub oliwa
  • sól i pieprz, 1/2 opakowania suszonego cząbru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 wykałaczek
  • 3/4 szklanki bulionu lub wody
  • opcjonalnie – 1 łyżka domowych powideł śliwkowych

Schab kładziemy na desce, robimy w nim kieszonkę nożem – nacięcie w środkowej części przez całość mięsa, nie przecinając schabu na końcu i pozostawiając po ok. 1,5 cm z każdej strony.
Kieszonkę od środka doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy cząber z ziołami prowansalskimi. 1 łyżeczkę tej mieszanki wsypujemy do kieszonki.
Następnie wkładamy do niej śliwki i dociskamy tak aby jak najwięcej ich się zmieściło. Resztę śliwek zostawiamy do pieczenia.
Miejsce rozcięcia schabu spinamy na krzyż wykałaczkami. Z wierzchu nacieramy mięso solą, pieprzem oraz resztą mieszanki ziół.
Układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą i polewamy 2 łyżkami oleju. Mięso okładamy resztą śliwek. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 – 2 doby w chłodne miejsce (np. do lodówki).
Po tym czasie wyjmujemy naczynie z mięsem z chłodnego miejsca i ogrzewamy w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Rozgrzewamy patelnię z 3 łyżkami oleju lub oliwy i obsmażamy mięso z każdej strony, krótko, tylko do zamknięcia się porów (po ok. 1/2 minuty z każdej strony, włączenie z końcami).
Obsmażone mięso wkładamy z powrotem do naczynia. Na dno wlewamy gorącą wodę lub bulion oraz powidła, jeśli ich używamy. Mięso polewamy 1 łyżką oleju.
Przykrywamy i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut, następnie zdejmujemy przykrycie, obracamy mięso i pieczemy przez 20 minut. Nie przekraczamy podanego czasu pieczenia, żeby mięso nie zaczęło nam wysychać.

Share
do góry