Polędwica otulona ciastem francuskim

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 800 g)
  • sól,
  • pieprz
  • czosnek
  • majeranek
  • olej
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • surowe jajko

Myjemy i osuszamy mięso a następnie kroimy na kawałki. Nacieramy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Studzimy. Ciasto francuskie kroimy na takie prostokąty żeby zawinąć w nie kawałki mięsa. Na cieście układamy polędwiczki, tak by po zawinięciu zostało po 2-3 cm zapasu ciasta z każdej strony. Końcówki zwijamy jak „papierki od cukierków”. Układamy na płaskiej blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20-30 minut, aż ciasto stanie się złociste. Smacznego!

Po świeże mięso zapraszamy do sklepów #GETMOR  www.getmor.pl/siec-sklepow A jeśli macie ochotę sprawdzić nasze przepisy na inne pyszne dania, zajrzyjcie koniecznie na www.getmor.pl/przepisy.

Share
do góry