Polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z papryki

Potrzebujemy:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona, 1 żółta
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól
  • papryka słodka, papryka ostra
  • papryczka chilli

Sposób przygotowania:

Polędwiczki oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką i smażymy w całości na rozgrzanym oleju. Papryki należy przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Cebulę obieramy, kroimy na pół a następnie w piórka . Paprykę i cebulę dusimy na oleju, solimy, pieprzymy i doprawiamy słodką i ostrą papryką mieloną. Polędwiczki przekładamy do papryki i jeszcze chwilę dusimy. Następnie wyjmujemy polędwiczki, kroimy je w plastry, każdy z nich przekładamy uduszoną papryką.

Danie najlepiej podawać z kaszą lub ryżem oraz sałatką z pomidorów. Proste, szybkie i pożywne. Smacznego!

Share
do góry