Pyszna polędwiczka w balsamicznym sosie z nutą żurawiny
  • 3 łyżki masła
  • 2 polędwiczki wieprzowe, około 250g każda
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 szklanka rosołu z kurczaka (może być z kostki)
  • 2/3 szklanki żurawin do mięsa lub dżemu żurawinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC.

Łyżkę masła rozgrzać na patelni (najlepiej takiej, którą możemy użyć również w piekarniku). Polędwiczki przyprawić solą i pieprzem, dobrze zrumienić ze wszystkich stron na maśle.

Wstawić patelnię do piekarnika i piec około 15-17 minut, aż polędwiczki będą upieczone.

W czasie gdy polędwiczki pieką się, rozpuścić na średnim ogniu na małej patelni pozostałe 2 łyżki masła, dodać cebulę, rozmaryn, smażyć ok. 3-5 minut. Dodać rosół, żurawiny, ocet i wymieszać aż żurawiny rozpuszczą się, czyli ok. 3 minut.

Gotowe polędwiczki zdjąć z patelni, trzymać w cieple, sos z pieczenia dodać do sosu żurawinowego i gotować aż sos zgęstnieje, ok. 6 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, polać sosem żurawinowym. Smacznego

do góry